Start Leesgroep Lof der duurzaamheid

De Zindering werkt dit jaar rond duurzaamheid en ecologie. De citaten tonen al duidelijk dat geloof, christendom en ecologie nauwe met elkaar verbonden. Zorg voor de schepping en zorg voor de kwestbare arme zitten in ons DNA als christenen.
Dit jaarthema reikt echter verder dan een reflectie over de maatschappelijke, economische of sociale gevolgen van overconsumptie of van de uitdagingen voor het milieu. We zetten een andere bril op dan actiegroepen voor het milieu, hoe waardevol die ook werken. We willen samen met een groep mensen nadenken over wat de ecologische uitdagingen maar ook de sociale it betekent voor ons als christenen. Paus Franciscus zelf heeft ons hierin op weg gezet.

Hij pleit in zijn encycliek Lof der duurzaamheid voor een “integrale ecologie”. Het klinkt misschien als een duur woord maar het drukt een hele simpele realiteit uit. De paus legt, net als de Verenigde Naties dat doen in hun doelen voor duurzame ontwikkeling, een band tussen ecologische crises, dolgedraaide consumptie, armoede, uitsluiting en ongelijke verdeling van de rijkdom. Hij zoekt samen met vele groepen in de samenleving antwoorden in onderwijs, in cultuur, in een eerlijke verdeling. Hij zet mensen en hun geluk in het middelpunt in plaats van economisch profijt. Hij maakt deze kijk onderdeel van een vernieuwde kijk op de sociale leer van de kerk. Deze benadering zit zeer dicht bij de strategische doelen voor duurzame ontwikkeling van de verenigde naties

Roept dit onderwerp bij jou ook nog veel vragen op ? is het voor jou ook nog niet zo duidelijk wat ecologie te maken heeft met ontwikkeling en met ons christelijk geloof ? ja, dan ben je niet alleen ! wij allemaal die dit hebben voorbereid, hebben die vragen.
Daarom een drievoudige uitnodiging :
Leesgroep op de eerste vrijdag van elke maand. Samen lezen, samen nadenken en samen in gesprek gaan over ecologie en duurzaamheid.
De eerste keer is op vrijdag 4 oktober om 19 uur 30 in De Zindering. We maken ons gesprek concreet aan de hand van enkele van de doelen van de verenigde naties voor duurzame ontwikkeling. Je krijgt al de teksten van ons op voorhand. Deelname aan de leesgroep is gratis.
Op iedere vrijdag van de vasten zijn er opnieuw Zinderende vastengesprekken. We vasten samen, we voelen wat versoberen betekent aan den lijve. ’s Avonds eten we samen een eenpansgerecht en luisteren naar een getuigenis.
In de Sint-Maartenskerk loopt tijdens de vasten ook een kunstproject rond duurzaamheid en ecologie. Maar daarover hoor je later nog meer.