Orgelapotheose

KORTRIJKSE KERKEN WAAR MUZIEK IN ZIT

 Het culturele najaar is van start gegaan.

In de Kortrijkse Sint-Maartenskerk grijpt het tweede deel van de internationale reeks orgelconcerten plaats. Op zondag 6 september om 16u30 is de Nederlander Jan van de Laar te gast. Met een hoog mariaal gehalte heeft hij zijn programma met muziek van onder meer Albert de Klerk en Herman Roelstraete als een lof of vesperdienst opgevat.

Op 13 september concerteert de in Rusland geboren Anna Rusakova en op 20 september zit de Kortrijkse Caroline Deslée aan de speeltafel van het machtige Scheyvenorgel.

Als kers op de taart is er de orgelapotheose op 27 september om 16u. De koning der instrumenten, bespeeld door Dirk Blockeel, krijgt bij die gelegenheid gezelschap van een hoorn (Ernest Maes), twee danseressen (Adelien Vannecke en Lisa Vanwonterghem) en de Kortrijkse dichter Jan van meenen.

Die gehele maand staat het werk van Herman Roelstraete (1825-1985) in de kijker en kunnen we ook genieten van de uitvoering van Advayavada, nieuw werk van Geert De Praetere. Vrije bijdrage.

 

Naast orgel is er ook piano. Op 19 september om 19u30 staat Timur Sergeyenia daarvoor in en op 26 september om 19u30 speelt Timur samen met Koningin Elisabethwinnaar Mikhail Bezverkhny.

 

Meer dan het vermelden waard is het soloconcert dat Sigiswald Kuijken op vrijdag 18 september om 20u in de Onze-Lieve-Vrouwekerk geeft. De opbrengst van dit Bachfestijn gaat volledig naar het dynamische ensemble La Petite Bande.

 

Info: www.orgelkringkortrijk.com