internationale reeks orgelconcerten

Culturele najaarskalender

Sint-Maartenskerk Kortrijk

 

In september start het tweede luik van de internationale reeks orgelconcerten.

Elke zondag om 16.30 uur stipt wordt het grote Schyvenorgel wind in de pijpen geblazen. De aangeworven organisten brengen een werk naar keuze uit het oeuvre van Abraham Van den Kerckhoven (ca. 1618-1701) en interpreteren ook het onlangs in opdracht gecomponeerde werk van Erik Desimpelaere (°Kortrijk, 1990). We stellen graag de gecontacteerde uitvoerders voor; 2 september: Sander van den Houten (Den Haag, NL), 9 september: Peter Vansweevelt (Brugge), 16 september: Lieve Van de Rostyne (Berlare) en 23 september: Iris Rieg (Keulen, D).

Traditiegetrouw vindt op de laatste zondag, 30 september, om 16 uur de orgelapotheose gevolgd door de prijsuitreiking plaats.

Dirk Blockeel (orgel) krijgt bij die gelegenheid gezelschap van Els Gerryn (oboe d’amore), een tenor en een sopraan (Dominique Maes en Katrien Dhoop) en enkele danseressen (o.l.v. Veerle Vanhuyse). Voor een woordbijdrage staat de dichteres Gerda De Preter uit Heist-op-den-Berg in. Deze feestelijke gebeurtenis in aanwezigheid van prominenten wordt gepresenteerd door Katelijne Dessein.

Op 21 oktober om 16.30 uur is een Bachconcert gepland. Klavierspeler Dirk Blockeel die eerder in het voorjaar Bachs inventies vertolkte, waagt zich nu aan het eerste welgetemperde klavier (van C tot Fis) van de meester.

Het feest van Christus-Koning, 25 november om 16.30 uur, staat borg voor een meditatief muzikaal moment met werken die aangepast zijn aan de liturgische tijd van het jaar.

Alle door de Kortrijkse Orgelkring i.s.m. betrokken werkgroepen van de pastorale eenheid georganiseerde activiteiten zijn gratis toegankelijk, maar een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld.

www.orgelkringkortrijk.com