Herdenkingsconcert Herman Roelstraete

Het Sint-Lutgardiskoor brengt op zondag 4 oktober om 17u een “Herdenkingsconcert Herman Roelstraete” in de Sint-Amanduskerk te Bellegem
Herman Roelstraete sprak: “De dorpskoren moeten waardevolle religieuze muziek kunnen brengen en voelen dat de koorleden daar iets moeten voor doen en dat ze na iedere repetitie voldaan naar huis gaan.”
Wij houden eraan zijn “Missa Brevis” uit te voeren omdat dit werk ons brengt in een diepe sfeer van religieuze rust en voldoening.
Toen Herman zijn orgelzoektochten startte en ook in Bellegem kwam was hij de enige adviseur die de instrumenten ook bespeelde. Na de renovatie van ons Loretorgel zei Herman aan onze organist: “Philippe, moest ik in Bellegem wonen kwam ik er alle dagen op spelen.”
Herman Roelstraete, vriend des huizes bij Paul Vandendriessche drong erop aan om jaarlijks een concert te brengen op het Loretorgel. Dus kwam er in 1984 op 13 april een eerste Koor-en Orgelconcert te Bellegem, een organisatie van het plaatselijke Davidsfonds: Herman Roelstraete (orgel) en Musica Flandrorum (koor)
“Herman was diep religieus. Zijn geloof was van een kwaliteit die men niet doceerde” schreef zijn beste vriend pianist Luc Goosen. Dus componeerde Herman koorwerken voor kerkkoren. Zijn liefde voor het Mariale was niet weg te denken. Afscheid nemen van het leven kon met de juiste muzikale eenvoud. Het gebed dat mensen dagelijks bidden (Het Onze Vader) vond hij heel belangrijk.
Roelstraete was een man van het Vlaamse volk. Hij bewerkte meer dan 70 oude volksliederen. Zijn drang om het telkens zo anders te doen hoor je in de liederen die we zullen zingen.
De toegang tot dit uniek concert is gratis.

Scan0003