Dag van de stilte

“Ik ontdekte dat ik minder en minder te zeggen had,

tot ik uiteindelijk stil werd en begon te luisteren.

En in die stilte hoorde ik de stem van God.”

Sören Kierkegaard

 

De Dag van de stilte vindt plaats op zaterdag 24 oktober vanaf 15u in en rond het Begijnhofpark in Kortrijk. Met de stiltewerking wil Vormingplus een signaal geven: onze samenleving heeft nood aan stilte en verstilling. Het volledige programma van deze dag vindt u op www.dagvandestilte.be. Het Decanaat Kortrijk is dit initiatief zeer genegen en verleent als partner haar medewerking via drie activiteiten.

 

STILTEBELEVING IN DE TRADITIE VAN DE KARMEL

Pater Karmeliet Johannes Schiettecatte brengt een getuigenis over zijn stilte-ervaring, volgens de traditie van de Karmel. Hij doorweeft zijn verhaal met tekstfragmenten uit de profeet Elia. Na een korte pauze is er dan de kans om o.l.v. pater Johannes de stilte mee te beleven.

Van 15u tot 15u30 en van 15u30 tot 16u bij de Zusters van de Karmel, Grote Kring 4.

 

CHRISTELIJKE MEDITATIE

Christelijke meditatie is een vorm van stil gebed met een gebedswoord of mantra (vb. maranatha) volgens de methode van de in 1982 overleden Benedictijn John Main. Die bouwt op een traditie die teruggaat tot de oeroude wijsheid van de Bijbel, de hindoeïstische Upanishaden en de vroegchristelijke woestijnvaders. Hij stelde die manier van bidden open voor al wie op zoek is naar een hedendaagse en authentieke geloofsbeleving. Na zijn dood zette de Benedictijn Laurence Freeman zijn werk voort.

Maar uitleggen wat Christelijke Meditatie is, is moeilijk. Je kan het beter zelf ervaren door de uitnodiging aan te nemen en de stilte in te gaan.

Om 16u in de kapel van het Begijnhof.

 

WANDELEN VAN KERK NAAR KERK

Tijdens deze wandeling ga je in stilte op weg en beluister je op enkele plaatsen zinvolle stiltewoorden. De woorden worden verbonden met de rust van de Onze-Lieve-Vrouwe- en de Sint-Maartenskerk. Poëzie en stilte zullen klinken zoals klokken dat weleens kunnen.

Vertrek om 16u aan het infopunt in het Begijnhofpark. Het einde is voorzien om 16u45 in de Karmel (Grote Kring 4). Wie de wandeling zonder gids wil mee maken, kan aan het infopunt een brochure ophalen en de wandeling op een ander moment in de namiddag maken.

 

De Dag van de stilte is gratis toegankelijk. Voor de programmaonderdelen in de namiddag kan je vrij binnen, zonder reservatie. Voor het avondprogramma is reserveren noodzakelijk via www.vormingplusmzw.be of 056/ 26 06 00 (toegang: 8 euro).