Adventsbezinning

Naar jaarlijkse gewoonte in de Sint-Elisabethkerk te Kortrijk: Adventsbezinning op maandag 4 december 2017 om 19 uur: “God verwachten in stille eenzaamheid: Met de kartuizers de advent beginnen.”

Het begrip ‘eenzaamheid’ klinkt voor de meeste mensen uiterst negatief en beangstigend. Het doet denken aan verlatenheid, verkommering en dood. De kartuizers echter hebben er een heel andere perceptie van: de eenzaamheid is hun levensideaal, hun geluk en hun eigen weg naar God. Ze hebben alles opgegeven om in de woestijnervaring van Jezus te delen en enten zich zo op de oertraditie van de woestijnvaders, die God ook zochten waar niemand anders Hem dacht te vinden: in de levenloze en dorre woestijn. Valt God, die we met Kerstmis als Mensenkind ontmoeten, via het stille wachten van de kartuizers op het spoor te komen?

Met beelden gebracht door E.H. Tim Peeters, auteur van het boek “Gods eenzame zwijgers. De spirituele weg van de kartuizers (2007)”. Tim Peeters (°1973) is priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, van opleiding licentiaat in de godsdienstwetenschappen (Leuven) en het canonieke recht (Rome). Beroepshalve is hij rechter aan de kerkelijke rechtbank en verantwoordelijke voor de opleiding van de pastoraal werk(st)ers (aartsbisdom); hij verricht ook parochiedienst in Duffel.